Wat is de lol van shoppen anyway?

6 Ergernissen tijdens het shoppen waar je niet heel blij van wordt

Ga je mee gezellig shoppen? Gezellig? Shoppen? Ja gezellig is het meestal wel met je vriendin, zus of moeder. Lekker met de trein een dagje in een andere stad en na afloop met een cappucino en slagroompunt ergens neerploffen om je aankopen vieren. Good for you!

Maar laten we eerlijk zijn: het shoppen an sich is toch een verschrikkelijke beproeving? Gezeul met tassen, winkel uit, winkel uit, het eeuwige getwijfel. Sinds ik niet meer in de bekende winkelketens kom, ben ik mij bewust geworden van de ergernissen die menigeen zullen herkennen. Ik zet ze graag voor je op een rijtje. Veel leesplezier en laat me zeker even weten of en welke jij herkent.

1. Oorverdovend

Zodra je een voet over de drempel van de winkel zet, word je verwelkomd door de laatste tophits op standje oorschade. Het jonge spul zal zich meteen thuis voelen, wat ook de bedoeling is, daar zij de potiëntele kopers zijn. Maar nu ik zelf tot “a certain age” behoor, trek ik dit echt niet meer. Een uitgaanstype ben ik nooit geweest, dus harde muziek in de openbare ruimte is not my cup of tea.

2. Hip werkvolk

Een goed voorbeeld doet goed volgen moet een marketing meneer hebben gedacht toen hij het hippe werkvolk bedacht. Kwalificaties: een vlotte babbel, maatje zero, kek kapsel en toffe tatoos en/of piercings geen bezwaar. Tuurlijk kijk je liever tegen een aantrekkelijk persoon aan als je gaat shoppen, maar wees je bewust van de verborgen verleidingstactiek op je koopgedrag. Begrijp me niet verkeeerd: er is niks mis mee om gewoon lekker hip te wezen en daar nog geld mee te verdienen ook (zou ik wellicht ook doen als ik 20 jaar jonger was en ook over een hip uiterlijk beschikte). Maar zodra je beseft dat het er allemaal bijhoort, besef je ook dat het allemaal een grote mindfuck is.

3. Miss Perfect?

Laten we het eens over de paspoppen hebben. Plastic schepsels met onwerkelijke maten en dito verhoudingen, gestoken in hip gestylde setjes. Dat wil jij toch ook? (zowel het setje als het lichaam). Alleen moeten de meesten van ons het met met een gemiddeld maatje 40/42 doen. Helemaal niks mis mee: leve diversiteit en body positivity! Maar onbewust krijg je toch de boodschap dat jij niet voldoet aan de opgelegde maten. Oog in oog met een paspop, word ik mij altijd net even wat bewuster van mijn buikje en korte benen. Het feit dat deze plastic madammen overal “in your face” staan opgesteld, ontkom je niet aan een confrontatie met jezelf. Je moet wel sterk in je schoenen staan wil je je daar, al was het maar een beetje, je niet door laten beïnvloeden.

4.Wachtrijen voor de pashokjes

Zakt de moed jou ook al in de schoenen als je met je mandje vol leuk spul richting pashokjes loopt en je al een rij van 10 zuchtende vrouwen ziet die exact hetzelfde willen gaan doen als jij? Zelf heb ik altijd de neiging om meteen rechtsomkeer te maken. Een tip om dit ongemak het beste te omzeilen: ga op een doordeweekse dag. De maandag is meestal een ideale dag om rustig te kunnen passen.

5. Pashokjes

Dan de pashokjes zelf: waarom wurmen we ons zelf vrijwillig in een te kleine ruimte, waarin het zweet je al uitbreekt en je nog niks hebt gepast, het niet fris ruikt, je de viezigheid zo van de grond kunt plukken en je in het licht op een toilet nog flateuzer oogt? Dit gezegd hebbende, lijkt mijn punt voor deze ergernis gemaakt.

6. Buitenspiegel

Eeuwige hel en verdoemenis voor de uitvinder van de spiegel aan de buitenkant van het pashokje. Waarom moet je je veilige coconnetje verlaten om je outfit te checken in het bijzijn van volkomen vreemden, meestal verveeld wachtende mannen? Ik kan me nog voorstellen dat het bedacht is om in duurdere winkels de verkoopster een kans te geven op een “spontane” manier ongevraagd advies te geven. Maar ook daar ben ik gruwelijk allergisch voor. Als ik advies wil, vaag ik het wel.

Ik wil niet al je plezier in het shoppen bederven. Maar juist door eens stil te staan bij wat er eigenlijk allemaal om je heen gebeurt, en hoe jij dat ervaart, is al een eerste stap op weg naar de weg van slow fashion. Wil je weten hoe ik afkwam van mijn verslaving aan fast fashion? Lees dan deze blog voor tips & tricks.

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik ben heel benieuwd of en welke ergernissen jij herkent. Of waar jij je gruwelijk aan ergert. Misschien kun je de volgende keer een impulsaankoop uitstellen door er eerst een nachtje over te slapen. Dan hoef je ook niet te wachten om in dat vieze pashokje te kruipen.

Liefs Sandra

3 reacties

 1. Marlies Mousset op 22 februari 2020 om 10:41

  Alle punten zijn zeer herkenbaar. Helemaal erg is shoppen in de winter. In het kleine pashokje je ontdoen van de vele kleding die je aanhebt en dan moeten constateren dat van de stapel kleding die je mee hebt genomen om te passen niets echt lekker zit…

  • admin op 22 februari 2020 om 11:14

   Ja dat is ook heel erg. Om over shoppen in de zomer al helemaal niet te hebben. Wie gaat er nou vrijwillig een zweterig pashokje in?

 2. leontine bal op 22 februari 2020 om 11:40

  Ik sluit me helemaal aan bij Sandra zelf en bij bovenstaande reactieschrijfsters. Ik vind het leukste aan shoppen het ergens neerploffen na afloop. Dan ben ik altijd blij en opgelucht. Als ik iets leuks heb gekocht maar ook als ik niks gekocht heb. Dat spaart dan weer lekker uit. Kringlopen met mijn schoondochter vind ik altijd gezellig. Die plastic poppen ontbreken dan in ieder geval en we weten inmiddels door Sandra’s beschrijvingen wat nog meer voordelen van kringloopwinkels zijn.

Laat een reactie achter

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis mijn e-book met 5 tips voor een slow fashion mindset

Queen of Vintage

sandra@queenofvintage.nl

KvK 80393519

BTW id NL003441324B63

Klantenservice
Volg mij op

© 2019 - 2021 Queen of Vintage | Algemene Voorwaarden | Cookieverklaring