Wat heb ik geleerd van 3 maanden fast fashion rehab?

Hoe is het mij vergaan sinds ik mijzelf begin dit jaar op fast fashion rehab stuurde? Tot welke inzichten ben ik gekomen? Vond ik het moeilijk? En: is de fashionista in mij getemd? Al deze vragen ga ik beantwoorden in deze blog. Nieuwsgierig? Pak er iets lekkers bij dan gaan we van start.

Eerst nog even een klein stukje voorgeschiedenis. Begin dit jaar besloot ik fast fashion voorgoed uit mijn leven te bannen. Ik was zo klaar was met de zeurende koopprikkel om steeds iets nieuws te moeten kopen van mijzelf. Daarbij voelde ik mij niet goed bij de negatieve impact die ik hiermee maakte op medemens en natuur. Ik schreef eerder deze blog met tips om je koopverslaafde mindset met kleine stapjes te veranderen in een slow fashion mindset.

Quick fix

Verleidingen lagen zeker op de loer in de afgelopen drie maanden. Wanneer ik in de stad kwam, werd ik bijna automatisch naar de ‘verboden winkels’ getrokken voor een “quick fix”. Ik sprak mezelf dan streng toe en liep verder. Bij tijdschriften hetzelfde liedje: al die fijne musthaves waren eerst nog shoplijstjes. Maar gaandeweg werd het inspiratie voor de kleding die ik al heb. Al met al een leerzame tijd. Graag deel ik met jullie mijn inzichten. En nee dat is niet zweverig, maar gewoon down to earth.

Lekker zen

Ik ervaar veel meer rust in mijn hoofd. Ik voel me niet meer overprikkeld door de nieuwste trends en deze te moeten toevoegen aan mijn garderobe. Wat mij echt heeft geholpen is een social media detox van fast fashion accounts en het uitschrijven van nieuwsbrieven. Nooit meer een jurkje dat blijft zeuren in je hoofd. Heerlijk! Daarbij voel ik mij ook supertrots dat ik mij goed voel bij wat ik heb en draag. Ik ben niet meer op zoek naar die “rush” naar nieuwe spullen, maar draag gewoon lekker wat ik heb. Happiness komt van binnen uit! Ok een beetje zweverig dan.

Zeeën van tijd

Sinds ik niet meer onnodig shop, heb ik meer tijd om mij te richten op wat ik echt belangrijk vind. Zoals te duiken in de wereld van duurzaamheid en slow fashion, nieuwe contacten te leggen, inspiratie op te doen en te schrijven aan mijn blog. Ik krijg meer energie omdat ik mij meer focus op wat er echt toe doet namelijk: impact maken en mensen op een leuke manier inspireren dat het ook anders kan.

Styling skills masteren

Ik moet het nu ”doen”‘ met wat ik heb en ben daardoor creatiever dan ooit in het combineren van items uit mijn kast. Dat is zeker geen straf, want ik heb meer dan genoeg om uit te kiezen. Ik daag mijzelf altijd uit om 1 item op minstens 3 verschillende manieren te dragen. Een boost voor mijn styling skills! De “high” die ik krijg van de ontdekking van een nieuwe combinatie, is voor mij vergelijkbaar met het kopen van een nieuw item.

Mo money

En last but not least: ik hou meer geld over om te gebruiken voor zoveel andere leuke dingen dan mijn kleding kast te vullen: een inspirerend boek, dagje naar de sauna, een toffe expositie, een filmpje pikken, een romantisch etentje met mijn lief of een mooie theatervoorstelling. Hoe fijn is om herinneren te verzamelen, beter dan een kast vol met kleding waar mens en natuur voor moet lijden?

In the end

Is de fashionista in mij getemd door de fast fashion rehab? Ben ik afgekickt van mijn verlangen om mij met kleding creatief uit te drukken? Zeker niet! Ik hou nog steeds van een goed gevulde kledingkast met lekkere kleurtjes en toffe prints. Want ik wil kunnen kiezen en variëren om zo mijn eigen stijl te creëren. Trends blijf ik volgen via tijdschriften en etalages in de stad. Ik beschouw het echter niet meer als “musthaves”, maar gebruik het als inspiratie voor looks met de items die ik al heb. Hiermee hoop ik jou te inspireren om jouw eigen kleine stappen te zetten om bewustere keuzes te maken.

Bedankt voor het lezen van deze blog

Liefs Sandra

3 reacties

  1. leontine bal op 4 april 2020 om 11:46

    Sandra heeft een proces doorgemaakt waarvan ik hoop dat velen dat ook gaan doen. Het is kennelijk mogelijk je liefde voor afwisselende kleding te kunnen behouden zonder dat anderen en het milieu hieronder hoeven te lijden.

  2. Pauline op 4 april 2020 om 12:23

    Ook ik gebruik de media om lookalikes te zoeken in mijn kledingkast of in de kringloop. Ik ben blij dat ik mijn creativiteit kwijt kan ik mijn eigen style ontwikkelen. Wat staat mij goed? Waar voek ik mij prettig bij. Het is toch zo dat een item fast fashion een mooi item is maar niet geschikt voor mijn figuur of lengte. Je wordt dan toch gedwongen om het te kopen om er bij te horen. Ik ben blij dat ik een vrije keuze hebt om te bepalen wat ik wilt dragen en niet de mode industrie. Inspirerende blog. Gr Pauline

  3. admin op 4 april 2020 om 17:09

    Dank voor je reactie Pauline. En supertof dat jij ook die vrijheid ervaart om gewoon te dragen waar jij je goed bij voelt. Zouden meer mensen moeten doen! Groetjes Sandra

Laat een reactie achter

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis mijn e-book met 5 tips voor een slow fashion mindset

Queen of Vintage

sandra@queenofvintage.nl

KvK 80393519

BTW id NL003441324B63

Klantenservice
Volg mij op

© 2019 - 2021 Queen of Vintage | Algemene Voorwaarden | Cookieverklaring