Trends uit de nineties

In de nineties was ik een onzekere puber, compleet met puistjes, bril en onhandelbaar kroeshaar. Opvallen was het laatste wat ik wilde, dus kon je me uittekenen in een jeans, sweater en sneakers. Het was ver voor Instagram en dat is maar goed ook. Ondersteunend beeldmateriaal zal ik jullie dan ook verder besparen.

Ondanks mijn weinig stylish verantwoorde outfits, hadden fashion trends wel degelijk mijn aandacht, die ik toen consumeerde via videoclips (MTV!), tijdschriften en tv shows. Onbewust heb ik een archief opgeslagen waaruit ik nu mijn vintage inspiratie put. Over welke trends hebben we het dan? Wie waren de stijliconen van toen? Ik wens jullie alvast veel leesplezier en let’s go back memory lane.

Too cool to care

De nineties hadden een groot “too cool to care” gehalte. Dit stond voor een attitude waarin het moest lijken alsof het je allemaal geen ruk interesseerde wat je droeg, maar je intussen wel uren voor je kast stond te twijfelen tussen welke ripped jeans het best bij je loose fit shirt zou passen.

Grunge

Stylicoon en supermodel Kate Moss beheerste deze attitude tot in de puntjes met haar graatmagere verschijning (want heroin chic), gehuld in niets meer dan een slipdress met sigaret en aansteker als enige accessoire. En waarom je haar kammen en make-up opdoen? Hier op voort bordurend had je de grunge trend. Hierbij hoefde het allemaal niet zo netjes en dat liet je zien door ripped jeans, losse verwassen shirts, oversized geruite bloezen en kistjes te dragen. Daarbij was lang, ongewassen haar (zowel voor jongens als meisje), afgebladderde zwarte nagellak en donkere en/of uitgelopen make-up een must. Stijliconen: Kurt Cobain, Courtney Love, Shirley Manson, Gwen Stefani ( was de “nette” versie)

Gestyled tot in de puntjes

Van een heel andere orde waren de Spice Girls. 5 doodnormale meisjes uit Engeland, omgetoverd tot 5 totaal verschillende types, met de bedoeling dat elk meisje zich wel met Sporty, Baby, Posh, Ginger of Scary Spice kon vereenzelvigen. Ik heb nooit echt iets met deze meidengroep gehad, maar als ik er dan toch eentje moet kiezen zou ik gaan voor Mel B. Met haar woeste krullenbos en liefde voor luipaardprint, komt zij het dichtste bij mijn stijl.

Sistas from da hood

Rap, hip hop en RnB waren wederom hot in de nineties. Waren het in de eighties vooral de mannen die hun ding deden, eind jaren 80 rockten meiden als Salt n’ Peppa de mic. In de nineties kwam die girlpower pas goed op gang door Aaliyah, Missy Elliott, Mary J Blige, TLC. Zij vertegenwoordigden de urban street style en verkondigden hun message in baggy (tuin)broeken, oversized hoodies en shirts met logo , crop tops sneakers, petjes en zonnebrillen.

Het nieuwe sexy: kniekousen en vlechtjes

In 1995 maken we kennis de sexy school girl look. Geïntroduceerd door Alicia Silverstone als über fashionista Cher in de film Clueless. Zij pareerde de highschool gangen in haar iconisch geel geruite blazer met rok ensemble, compleet met kniekousen, bloesje en Mary Janes. Deze look wordt in 1999 nog eens flink aangezet wanneer de wereld wordt opgeschrikt door Britney Spears. Iconisch is de videoclip “Baby one more time”‘, waarin ze gehuld in een kort, geruite plooirokje, kniekousen, geknoopte bloesje, en vlechten wulps in de camera kijkt. Het moge duidelijk zijn dat deze look alleen geschikt was voor eenieder die beschikte over het lichaam van een Alica of Britney.

Sjonnie en Anita

In een overzicht over ninties fashion kunnen we de gabbers niet onvermeld laten. Hoewel fashion? Kale hoofden met een al dan niet strakke paardestaart, Aussie traningpakken en Nike air max schoenen cool? Afijn ieder het zijne. Heel veel meisje en jongens voelden zich lekker en hadden de tijd van hun leven. Hakkuh!

Back to 2020

De nineties brachten veel toffe items voort die nu nog steeds gedragen worden: Dr Martens, slipdresses, crop tops, loose fit shirts, sport shirts. Het leuke is dat je ze op je eigen manier kunt stylen en er zo je eigen draai aan kunt geven.

Zin in nog meer vintage. In deze blog neem ik je mee naar de trends van de 60’s en 70’s.

1 reactie

  1. leontine bal op 31 mei 2020 om 10:32

    Wat de SpiceGirls betreft heb ik dezelfde voorkeur als Sandra; alleen is de woeste krullenbos van Sandra, die ze maar zelden laat zien maar dan heb je ook wat, helemaal echt. Ik denk niet dat Mel B. dat geluk heeft. Neemt niet weg dat het vertrouwde knotje op Sandra’s hoofd erg leuk staat.

Laat een reactie achter

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis mijn e-book met 5 tips voor een slow fashion mindset

Queen of Vintage

sandra@queenofvintage.nl

KvK 80393519

BTW id NL003441324B63

Klantenservice
Volg mij op

© 2019 - 2021 Queen of Vintage | Algemene Voorwaarden | Cookieverklaring