Sustainable Sister: Roos

In deze rubriek geef ik graag het podium aan een sustainable sister: een dame die mij inspireert met haar slow fashion looks en passie heeft voor duurzaamheid. Dames die hun kleding bewust kopen met liefde voor mens en planeet. Ik vraag ze het hemd van het lijf over stijl, duurzaamheid, thrift tips en nog veel meer.

Vandaag staat Roos in the spotlight. Ik volgde haar al een tijdje op Insta om haar toffe looks en haar eigen bedrijf Pre-Owned by Roos. Op mijn vraag of ze in was voor een interview plus fotoshoot, hoefde deze enthousiaste girlboss niet lang na te denken. Lees hieronder het verhaal van een supertoffe, zonnige en inspirerende middag.

Hi, stel jezelf even voor

Ik ben Roos van der Meijden, 25 jaar oud en woon op dit moment in een studentenhuis in Enschede. Parttime werk ik als verkoopster medewerkster in een kledingwinkel waar de focus echt op de klant ligt. Heerlijk vind ik het om voor mensen de perfecte kleding te vinden. Daarnaast ben ik eigenaresse van het bedrijf Pre-Owned, waarbij ik tweedehands kleding verkoop en mensen inspireer te verduurzamen op het gebied van textiel. Tijdens mijn studie Technische Commerciële Textielkunde in Enschede kwam ik erachter hoe vervuilend de fast fashion industrie is. Nadat ik mijn diploma op zak had, wilde ik niet meewerken aan de huidige vervuiling door de mode industrie, maar bijdragen aan een oplossing om deze te veranderen. Vanuit deze gedachte is mijn bedrijf Pre-Owned ontstaan.

Wat is jouw stijl?

Ik draag echt alles wat ik leuk vind. Dit kan super stoer zijn, maar ook heel schattig. Vaak draag ik wel 1 opvallend item, zoals een roze rok of een ruitjesbroek.

Hoe kwam duurzaamheid op jouw pad?

Ik ben altijd al een heel zorgzaam persoon geweest. De mensen die veel voor mij betekenen gingen vroeger zelfs voor mijn eigen rust of problemen. Deze zorgzaamheid heb ik ook voor de wereld gekregen. Ik ben me heel bewust van wat de natuur ons kan geven, zoals natuurgeneeskunde. Dat we de mogelijkheid hebben gekregen om te reizen etc, vind ik geweldig. Ik ben een gelukkig mens en wil dankbaar zijn wat de aarde ons allemaal geeft. Duurzaamheid is voor mij daarom heel belangrijk, in veel aspecten van mijn leven komt het terug. Niet alleen in kleding, maar dit is wel het onderdeel waarmee ik de meeste impact heb behaald. Ik kocht vroeger onnodig veel kleding, elke feestje wat ik bezocht, had ik iets nieuws aan. De sale was een grote speeltuin voor me, zoveel mogelijk voor zo min mogelijk geld. Het was zelfs zo dat ik maandelijks meer uitgaf aan kleding dan aan boodschappen. Na de schokkende informatie van mijn opleiding, wilde ik dit meteen veranderen. Duurzaamheid geeft mij een goed gevoel, iets terug kunnen doen voor het prachtige leven wat ik heb gekregen. Wat me naast mijn studie nog meer op het pad van duurzaamheid zette, waren twee vriendinnen. De ene is een natuurgeneeskundige waardoor ik al het moois van de wereld in zag. De ander werkte al jarenlang in een tweedehandskleding winkel en kocht zelf ook eigenlijk alleen maar tweedehands en leuk dat ze eruitzag! Haar stijl was echt geweldig en dat heeft me ook geïnspireerd en laten zien dat het taboe op tweedehandskleding niet nodig is.

Welk item zou je nooit wegdoen?

Een hele lange tijd heb ik een jurk bewaard en gezworen dat ik die nooit weg zou doen. Ik droeg deze op mijn oma’s begrafenis, een van de meest emotionele momenten uit mijn leven. Maar toevallig besefte ik laatst dat het geen nut heeft om deze jurk te houden. Ik heb genoeg dingen die me aan mijn oma herinneren en ze komt er zeker niet mee terug. Het enige item wat ik nu nog heb, dat ik nooit weg zal doen is mijn doopjurk, gemaakt uit de trouwjurk van mijn andere oma. Het plan is om deze te gaan inlijsten en een mooi plekje te geven in huis. Die ga ik namelijk nooit meer passen, denk ik zo ????

Favoriete adresjes?

Appel & Ei in Enschede of United Wardrobe voor online aankopen.

Heb je nog thrift tips?

Eerlijk gezegd let ik nergens anders op dan ‘dit vind ik leuk’. Ik ben iemand die kleding draagt die voor vrouwen is bedoeld maar ook voor mannen of zelfs kinderen. Of het een trend is, maakt mij ook niet zoveel uit en op maten focus ik mij ook niet bij tweedehandskleding, de ene S is de andere M en andersom. Alles wat ik leuk vind pas ik en dan let ik op hoe het voelt, waarmee ik het thuis zou combineren en of het niet lijkt op iets wat ik al heb. Dus mijn tip: probeer en pas alles wat je leuk vindt!

Wat heeft jouw voorkeur: kringloop, vintage, pre loved, ruilen, lenen?

Pre loved heeft mijn grote voorkeur, in de kringloop vind ik het soms lastig om door de kledinghoekjes te snuffelen. Ik heb graag een overzichtelijke en ruime winkel. Moet ik eerlijk zijn: Het Goed in Enschede is ook een kringloopwinkel, maar daar kom ik wel graag voor kleding. Het ligt dus een beetje aan welke kringloop. Ruilen heb ik vroeger weleens gedaan met vriendinnen maar dat is al erg lang geleden. Wel krijg ik nog steeds kleding van mijn vriendinnen en geef ik het hen als ik iets niet meer draag maar echte ruilevenementen kom ik niet snel omdat ik op dit moment van alles houd wat in mijn kledingkast ligt. Ik ben zo bewust bezig met wat ik heb dat eigenlijk niks weg kan. Lenen heb ik nog nooit gedaan maar staat wel op de goals voor 2020. Het is super duurzaam en zeker iets wat ik graag wil proberen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Naast mijn twee vriendinnen die een grote inspiratie waren, zijn de mensen die spullen van mij kochten of kregen ook een grote inspiratie. Mijn ouders gingen verhuizen en ik zat thuis in de ziektewet waardoor ik weinig te doen had. Het werd mijn dagtaak om alle spullen online te zetten en de verkoop/afgifte te regelen. Mensen waren ZO blij met spullen die mijn moeder al had weg willen gooien, dat alle verhalen om de aankopen heen me ontroerde. Op dit moment kijk ik heel graag documentaires zoals: The True Cost, De Vergelijkers, Minimalism, Made in Bangladesh en Het prijskaartje van katoen. Op Insta zijn mijnkesara, i.thrift.shit en byrosann grote inspiratiebronnen voor mij.

Life quote?

Ik denk dat mijn grote geloof in karma heel belangrijk is, ‘what goes around, comes around.’ Zoals ik eerder beschreef vind ik het heel belangrijk om goed te zijn voor de mensen om mijn heen en de aarde. Deze geeft ons ook zoveel moois. De wet van aantrekkingskracht speelt daar ook in mee. Als je goed bent voor alles om je heen, zal dat het ook voor jou zijn.

Waar kunnen we jou vinden op de socials?

Op mijn website preownedbyroos staat mijn verhaal en hoe je kleding kunt inbrengen. Hier komt binnenkort ook een E-book op (primeurtje voor jou en je lezers, want dit weet nog niemand!) Op Insta ben ik actief als @preownedbyroos. Kleding die ik verkoop kun je vinden op united wardobe en @shop.preowned.

Als je me volgt, deel ik al mijn antwoorden die ik gevonden heb om duurzamer te leven, alle tips en tricks wil ik met zoveel mogelijk mensen delen zodat we allemaal duurzamer kunnen zijn en dat het liefste op zo’n makkelijke manier zodat er niet een totale gedragsverandering hoeft plaats te vinden. Met kleine stapjes kom je er ook, heb ik zelf ervaren.

Bedankt Roos voor je verhaal. Neem zeker een kijkje op haar website Pre-Owned by Roos om je garderobe duurzaam aan te vullen met toffe items.

1 reactie

  1. leontine bal op 29 maart 2020 om 08:53

    Leuke kennismaking met Roos die ook zeer milieubewust is en er erg leuk uitziet, net als Sandra. Ik heb destijds de serie “genaaid” gezien en sindsdien draag is het hele kringloopgebeuren een nog warmer hart toe. Ga zo door meiden!

Laat een reactie achter

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis mijn e-book met 5 tips voor een slow fashion mindset

Queen of Vintage

sandra@queenofvintage.nl

KvK 80393519

BTW id NL003441324B63

Klantenservice
Volg mij op

© 2019 - 2021 Queen of Vintage | Algemene Voorwaarden | Cookieverklaring