Mijn reis naar de wereld van slow fashion

Hoe ik de weg naar Slow Fashion vond

Welkom op mijn nieuwe blog! Hoezo zal je denken? Heb ik iets gemist dan? Nee, aan de buitenkant is er weinig veranderd. Maar in mijn hersenpannetje heeft echter een flinke mindshift plaatsgevonden. Hoe dat zo gekomen is, ga ik je in deze blog vertellen Ga er maar eens lekker voor zitten, want ik neem je graag mee op mijn reis naar de wereld van slow fashion.

Februari 2019 ben ik deze blog begonnen vanuit mijn liefde en passie voor tweedehands kleding. Ik was (en ben nog steeds) gek op kringloop shoppen. Ik had het gevoel iets goeds te doen omdat ik de gekochte kledingstukken op een bepaalde manier  “redde”’ van de afvalberg. Daarbij: de kleding was er al, dus de negatieve impact op mens en natuur was te verwaarlozen.  De prijzen waren steevast laag: een win-win situatie voor de kledingwerkers, de natuur en mij zelf. Lekker verantwoord bezig dus.

Stemmen in mijn hoofd

Door de tweedehands kleding die ik kocht, werd mijn behoefte aan nieuwe kleding bevredigd. Mijn fast fashion consumptie kon ik hierdoor op een laag pitje zetten.  Het zeurende stemmetje dat fast fashion niet ok is, kon ik hiermee dimmen, omdat ik immers al weinig nieuwe kleding kocht. Een ander  stemmetje (“’je hebt meer dan genoeg kleding”) werd echter steeds luider.

Een nieuwe weg

Tegen het eind van 2019 maakte ik de balans op van het voorbije jaar. Door mijn blog kon ik lekker bezig zijn met styling, fotoshoots en schrijven. Ik merkte aan de reacties van mensen dat zij het ook supertof vonden wat ik deed.  Maar toch knaagde er iets. Ik vond dat ik genoeg tweedehands kleding had en wilde naast de outfits posts ook meer van mijzelf laten zien. Schrijven over waar ik voor sta en wat ik belangrijk vind in het leven. Ik wilde impact maken op mensen: informeren en inspireren. Ik zocht alleen nog een kapstok om het aan op te hangen.

Doe maar duurzaam

Duurzaamheid is niet meteen een onderwerp waar ik nou meteen heel warm voor loop. In de eerste instantie krijg ik beelden van boze Greta’s, en geitenwollensokkentypes op mijn netvlies. Maar als ik er eens bij stil sta, ben ik eigenlijk best al duurzaam bezig: ik eet bijna geen vlees, ik scheid mijn afval, een plastic tas is steevast mij go to, ik reis vaker met de trein dan het vliegtuig en doe veel op mijn (tweedehands) fiets. En o ja: ik koop dus graag tweedehands kleding. Voor mij logische keuzes, die in mijn ogen niet het label duurzaam hadden. Best gek eigenlijk.

Kapstok gevonden

Van duurzaamheid en mijn liefde voor tweedehands kleding,  kwam ik bijna als vanzelf bij slow fashion terecht. Het klinkt heel positief  en was de kapstok waar ik naar op zoek was om met mijn blog next level door te pakken. Het was alsof er ineens een vlammetje werd aangewakkerd en dat ik eindelijk wist welke kant ik op wilde. Bijna als vanzelf kwamen er blogs en boeken op mijn pad die ik verslond. Talking Dress van Marieke Eyskoot was een grote inspiratiebron voor mij. Op social media ging er een wereld aan inspirerende  slow fashion accounts voor mij open, waar ik actief op reageerde. Heel gek, maar in zeer korte tijd, voelde dat ik deel uitmaakte van iets groters, een wereldwijde community die streeft naar het maken van bewustere keuzes om zo de wereld voor iedereen een beetje mooier te maken.

Fast Fashion Stop

Januari 2020: de tijd van goede voornemens. Normaal houd ik mij hier niet zo mee bezig, maar ik voelde ineens sterk de behoefte om voor mezelf een statement te maken. Met alles wat zich in mijn hoofd afspeelde, was de stap naar een fast fashion stop snel gemaakt. Ik kon en wilde niet meer bijdragen aan een systeem dat mensen uitbuit en de natuur naar de knoppen helpt.

Inspireren

Het besluit om geen fast fashion meer te kopen, is het startpunt voor mijn blog om een nieuwe weg in te slaan. Het heet nog steeds Queen of Vintage omdat ik dit gewoon erg tof vind klinken. De ondertitel heb ik wel veranderd naar : jouw inspiratiegids voor Slow Fashion. Want dat is wat ik wil zijn: een inspirator (“Queen”) die je meeneemt op haar reis naar bewustere keuzes (bijvoorbeeld Vintage) die goed zijn voor iedereen: de werknemers, de natuur en voor jezelf.

Zin in meer?

Ben jij nieuwsgierig geworden naar een tof platform dat je informeert en inspireert over de wereld van slow fashion?

Wil jij weten welke leuke manieren er zijn om je garderobe op een duurzame manier aan te vullen?

Wil jij wekelijks een toffe blogpost in je mailbox krijgen, die je aan het denken zet, maar ook herkenbaar is en met een topping van humor overgoten is?

Abonneer je dan nu op mijn blog door je mail adres achter te laten. Ik beloof je niet te spammen. That’s a promise.

Ik verheug me om snel weer met je af te spreken in mijn digitale koffietentje. Coffee is on me, neem jij je enthousiasme mee?

Liefs, Sandra

2 gedachten over “Mijn reis naar de wereld van slow fashion

  1. Zeker ben ik geïnteresseerd in deze nieuwe weg en ik ondersteun 100% alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Veel succes en de foto’s zijn, zoals gewoonlijk, weer superleuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *