Musthave: een kast vol kadootjes

Chaos in je kleding kast

Musthave hier, wardrobe essential daar. We worden door de mode industrie om de oren geslagen met termen als deze. Maar wat hebben we nu echt nodig? Nog meer kleding? Nog meer keuzestress? Een overvolle kledingkast?

Stel je eens voor hoe heerlijk zou het zijn als je je kledingkast opent en heel erg blij wordt van wat je allemaal hebt. Dat elk kledingstuk een bewuste keuze is, precies passend bij wat jij wilt uitstralen, je sterke punten naar voren haalt, je mindere verdoezelt, en je daarmee ook nog eens lief bent voor medemens en planeet?

Helaas is de werkelijkheid voor de meeste van ons anders: een overweldigend gevoel bij het openen van een vaak overvolle kast. Een diepe zucht slaken en niet weten wat nu weer aan te trekken, Je door stapels kleding heen te moeten worstelen, waarvan je van de helft niet meer hoe het daar gekomen is. Kortom: chaos in je kast, onrust in je hoofd en ontevredenheid in je hart.

Game changer

Is er iets te doen aan dit euvel? Jazeker! Jezelf een slow fashion mindset aanmeten zal echt zoveel schelen. Ik kan het iedereen aanraden die zich niet helemaal happy voelt bij wat ze in haar kast heeft hangen. Voor mij was het echte “‘game changer” in de manier waarop ik naar kleding kijk. Graag deel mijn gedachten en acties die ik heb ondernomen om te werken naar een kast vol kadootjes. Dit ging bij mij ook niet in 1 dag en ik hoop jou te kunnen inspireren je eigen stappen hierin te zetten.

Take it slow

Stop letterlijk met shoppen. neem de tijd om eens stil te staan bij je koopgedrag en wat het met je doet. De high van een nieuwe aankoop is heerlijk, maar ook weer net zo snel verdwenen als hij gekomen was. Het laat je zitten met een verlangen naar meer terwijl je kast al uitpuilt van de ongedragen niemanddalletjes. Trouwens, wat is er leuk aan shoppen anyway? Inspiratie nodig om je shopgedrag on hold te zetten? Lees dan deze blog die ik erover schreef.

Wegwerp vs kadootje

Nadat je met jezelf een shop stop hebt afgesproken, althans de intentie hebt, is het tijd om jezelf eens af te vragen welke kleding jij in je kast wil hebben. Goedkope meuk, die bij nader inzien toch niet helemaal lekker zit. Die kleur die je net niet staat. Of die print toch niet je ding is? Vaak zijn het impulsaankopen waar je achteraf spijt van hebt. Heel herkenbaar, ik had er ook last van.

Of wil jij een kast met kadootjes, waar je heel erg blij van wordt, die bij jou en wat je wilt uitstralen passen. Dat laatste toch lijkt me?

1x 3 regel

Ok nu je dus weet wat je wil (een kast met kadootjes), kun je bewuster gaan shoppen. Want ja slow fashion betekent niet dat je niet meer mag shoppen. Alleen bewuster en met je hart. Ik pas zelf heel vaak de 1x 3 regel toe: zie ik een leuk item, dan moet ik het op minstens 3 verschillende manieren kunnen combineren met items die ik al in mijn kast heb hangen. Zo nee, dan laat ik het gewoon hangen. Doorstaat het de test, dan mag het item mee naar huis. Het heeft me al voor veel impulsaankopen behoed. Wat ook wonderen doet is er een nachtje over slapen. Blijft het item dan nog in je hoofd spoken, koop het dan gewoon. Je hebt er dan in ieder geval bewust over na gedacht. Als het je zo blij maakt, dan is het een kadootje voor je kast en verdient het een plekje.

In de praktijk: Closet detox?

Ja leuk een kast met kadootjes: alles bewust gekocht en passend bij de persoon die je wil zijn. Maar moet ik nu meteen mijn closet gaan detoxen en alle meuk verwijderen? Nee hoor, dat hoeft niet per se. Tenzij je erg opruimerig bent en meteen aan de slag wilt: doe vooral lekker je ding. Zelf heb ik items in mijn kast waar ik nog steeds heel erg blij van wordt. En ja daar zitten ook fast fashion en impuls aankopen bij. Wees niet te streng voor jezelf en geef jezelf de tijd. Wellicht kun je de volgende keer een nachtje slapen over een tof item. Een klein stapje naar een kast vol kadootjes.

Bedankt voor het lezen van deze blog.

Wil jij wekelijks geïnspireerd worden met lekker leesbare blogs over de wereld van slow fashion? Abonneer je dan op deze blog door je mail adres achter te laten. Je ontvangt een mailtje bij elke nieuw blog.

Liefs Sandra

1 reactie

  1. leontine bal op 14 maart 2020 om 11:37

    Goed zo Sandra. Ik vind het knap hoe je het detoxproces doorloopt en een voorbeeld voor menigeen. Fijn om in deze coronatijd je ook in andere dingen te kunnen verdiepen.

Laat een reactie achter

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis mijn e-book met 5 tips voor een slow fashion mindset

Queen of Vintage

sandra@queenofvintage.nl

KvK 80393519

BTW id NL003441324B63

Klantenservice
Volg mij op

© 2019 - 2021 Queen of Vintage | Algemene Voorwaarden | Cookieverklaring