De keerzijde van het goedkope shirtje

Steeds meer mensen worden zich bewust van de nare kant van fast fashion. Ze beseffen dat er iets niet klopt aan een truitje van nog geen 5 euro.

Maar hoe zit het nu precies? En waarom is fast fashion zo slecht? Graag zet ik voor jullie de feiten op een rij zodat je voor jezelf je eigen afwegingen kunt maken.

1. CO2 uitstoot

De CO2 uitstoot die de fast fashion industrie uitstoot is meer dan de internationale luchtvaart en zeetransport samen. Het komt vrij bij het transport van kleding van land van herkomst naar de winkels. Daarnaast komt er ook veel CO2 vrij bij het vervaardigen polyester, een materiaal dat veel wordt gebruikt in de fast fashion industrie.

2. Verspilling van grondstoffen

De fast fashion industrie is verantwoordelijk voor 2,5% van het wereldwijde waterverbruik. Voor het maken van 1 jeans is 7500 liter water nodig. Dit is de hoeveelheid water die iemand drinkt in 10 jaar! Ook voor het wassen en verven van jeans is heel veel water nodig.

3. Vervuiling van de natuur

Het gebruik van kunstmest en pesticiden voor het telen van katoen kost meer dan 25% van het wereldwijde gebruik. En wat te denken van giftige verfbaden waar kledingwerkers tot hun middel in moeten staan om kleding te verven?

4. Uitbuiting van mensen

Wereldwijd zijn er 47 miljoen mensen werkzaam in de kleding industrie. 85% hiervan is vrouw. Een werkdag duurt zo’n 14 uur voor een gemiddeld salaris van 30 dollar per maand. Dit is bij lange na niet genoeg voor de kosten van het levensonderhoud. Vakbonden zijn verboden, intimidatie en geweld zijn aan de orde van de dag. De werkomstandigheden zijn vaak onveilig en gevaarlijk.

5. Enorme afvalberg

Een kledingstuk wordt gemiddeld 7 keer gedragen voor het wordt weggegooid. Hierdoor groeit de afvalberg aan textiel steeds meer. Vaak bestaat fast fashion uit verschillende materialen (katoen, polyester, elasthan) waardoor recyclen lastig word. En kan maar ongeveer 10% van alle weggegooide kleding gerecycled worden. De meeste kleding eindigt hierdoor in de verbrandingsovens.

100% positieve impact

Kies je voor tweedehands en vintage dan scoor je op alle punten 100% positieve impact. Hoe tof is dat?

Ik ben erg benieuwd naar welk feit jij nog niet wist en welke voor jou erg belangrijk is om positieve impact op te maken.

Liefs, Sandra

1 reactie

  1. leontine bal op 19 november 2020 om 11:31

    Je hebt alles goed op een rijtje gezet Sandra. Ik hoop dat het aanslaat.
    War ik niet wist en waar ik grote moeite mee heb, is dat kleding gemiddeld 7 keer gedragen wordt voordat een kledingstuk afgedankt wordt. Ikzelf doe oneindig lang met mijn kleding en ik kan me ook moeilijk voorstellen dat mensen met een smalle beurs zich zo snel ontdoen van hun kleding. Dat zou betekenen dat er nogal wat mensen zijn die hun kleding maar een paar keer of zelfs slechts één keer dragen, waanzinnig decadent!

Laat een reactie achter

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis mijn e-book met 5 tips voor een slow fashion mindset

Queen of Vintage

sandra@queenofvintage.nl

KvK 80393519

BTW id NL003441324B63

Klantenservice
Volg mij op

© 2019 - 2021 Queen of Vintage | Algemene Voorwaarden | Cookieverklaring