5 tips voor een slow fashion mindset

Sinds ik heb besloten geen fast fashion meer te willen kopen, heb ik wel een beetje koudwater vrees gekregen. Want: ga ik dit wel volhouden als echte fashionista? Ik hou van kleding en wil graag regelmatig iets nieuws om keus te hebben en zo toffe outfits te maken. Hoe ga ik deze behoefte verenigen met het verbod op het kopen van al die leuke trendy items?

En dat is nu precies waar het bij een slow fashion mindset om gaat: trap eens op de rem en neem je koopgedrag onder de loep. Heb ik dat leuke truitje nu echt nodig? Of heb ik gewoon zin in iets nieuws? En waar komt die behoefte nou eigenlijk vandaan? Ben ik stiekem niet een beetje koop verslaafd en afhankelijk van de “high” die een nieuwe aankoop mij bezorgt?

Beetje koopverslaafd?

Ik ben eens in de materie gedoken en kwam erachter dat ik best wel een beetje koop verslaafd was. Er is zelfs een wetenschappelijke term voor: oniomanie , wat het voor mij nog confronterender maakte. En ja, ik was altijd wel op zoek naar de “high” van iets nieuws. En ja, soms kocht ik iets waaraan ik in de winkel al twijfelde. Waardoor het kledingstuk vervolgens ongedragen onderin de kast kwam te liggen. Met het label er nog aan. Herkenbaar? Anyone?

Fast Fashion Rehab

Wilde ik als echte slow fashionista door het leven, dan moest dit gedrag en mindset op de schop. Ik sprak mezelf streng toe en besloot in Fast Fashion Rehab te gaan. Maar hoe pak je zoiets aan? Hoe weersta ik dat leuke jurkje dat nu in de sale is? Ik begon aan een interessante zoektocht naar een nieuwe mindset. Eentje waarin de focus ligt op het waarderen van wat je hebt en openstaan voor alternatieven. Graag deel ik met jou de stappen die ik heb genomen.

1 Geen winkels meer bezoeken: zowel offline als online.

Fast Fashion Rehab means serious business, dus ik moest er cold turkey aan geloven: geen shopsessies meer in de bekende winkel ketens. Ook niet meer even snel kijken wat er hangt. Geen avonden meer scrollen op internet. Schrijf je ook uit voor nieuwsbrieven. Niks, noppes nada. Zo blijft dat leuke jurkje ook niet dagenlang in je hoofd zeuren.

2 Bewuster gebruik social media

Ik nam mijn social media consumptie eens onder de loep en kwam tot de conclusie dat ik veel accounts volgde die niet meer bij mijn nieuwe mindset pasten. Ook hier ging de bezem erdoor en maakte ik korte metten met alle fast fashion accounts. Dit gaf zoveel rust in mijn hoofd dat er een wereld aan supertoffe slow fashion initiatieven voor mij open ging. Zo ontdekte ik de blog van Hermien die met haar blog Kouwe Kleren vertelt hoe zij fair fashion in haar leven brengt.

3. Kennis is macht

Mijn kennis over het onderwerp kon ook een flinke boost gebruiken. Wat is fast fashion en wat gebeurt er allemaal in die verre landen? En hoe erg is het nou helemaal? De meeste van ons weten ergens wel dat het niet pluis is wat daar gebeurt. Ik kan je vertellen dat ik na het zien van de documentaire The True Cost een stuk wijzer ben geworden. Er is geen ontkomen aan de niets verhullende beelden van de wantoestanden in deze industrie. Ook de serie Genaaid is echt een eye opener voor mij geweest. Het volgt 5 jonge modeontwerpers op reis naar Myanmar. Zij ondervinden aan den lijve op welke vreselijke manier mensen in deze industrie dag in dag uit moeten ploeteren.

4. Doe iets

In plaats van te shoppen (zowel online als offline) ga iets leuks doen: lees dat interessante boek dat al maanden op je nachtkastje ligt. Ga lunchen met je beste vriendin, lucht je hart of krijg samen de slappe lach. Maak een heerlijke boswandeling, alleen of met je hond/lief/vriendin/zus. Voor de creatieven onder ons: bak een taart, schrijf een gedicht, fotografeer je stad of ga op dansles. Wat het ook is: ga iets doen wat je gedachten van het shoppen afleid en vindt voldoening in wat je doet. Klinkt heel zen, maar daar is het bij slow fashion uiteindelijk ook wel om te doen.

5. Koester wat je hebt

Om even in de zen sfeer te blijven; kijk naar de kleding die je hebt en koester deze items. Je hoeft niet meteen als een die hard Marie Kondo alles te gaan ”voelen en vouwen”, maar experimenteer eens met het combineren van je kledingstukken. Probeer bijvoorbeeld 1 item op 3 verschillende manieren te dragen. Je zult merken dat je een “high” krijgt van je ontdekkingen die vergelijkbaar is met het kopen van nieuwe kleding. Ontdek hoe leuk het shoppen in je eigen kledingkast kan zijn. Goed bezig!

Het aanleren van een slow fashion mindset zal niet van vandaag op morgen ontstaan. Dat heeft tijd nodig. Helemaal niet erg want het gaat juist om het afremmen en eens stil te staan bij waar je mee bezig bent.

Dat je deze blog al leest is een eerste stap in de goede richting. Probeer eens uit wat bij jou past en neem je tijd om dingen eigen te maken. Op jouw manier in jouw tijd. Slow down!

Liefs, Sandra

4 reacties

 1. leontine bal op 15 februari 2020 om 12:32

  Wat een openhartig relaas is dit. Ik hoop dat het navolging zal hebben. De serie “genaaid” heb ik ook gezien en behalve zeer indrukwekkend, niet sentimenteel maar wel schrijnend, Ik kan me niet voorstellen dat mensen na het zien ervan, hun ogen sluiten voor het leed dat schuilt achter die mooie kleren in de winkel. Wat meer soberheid heeft de toekomst, of het nu gaat om kleding, vlees of vliegen, en Sandra is een van de koplopers.

  • admin op 16 februari 2020 om 10:46

   Ik hoop door zelf openhartig te zijn anderen te inspireren. Ik ben ook niet perfect en wil juist laten zien dat het een reis is om de knop om te zetten. Dit zal met kleine stapjes gaan en dat is ook prima.

 2. Marlies Mousset op 16 februari 2020 om 10:23

  Sinds jaar en dag heb ik een abonnement op het tijdschrift “Genoeg” dat gaat over consuminderen. Een inspirerend tijdschrift voor mensen die anders, minder materialistisch willen leven.

  • admin op 16 februari 2020 om 10:43

   Dank je Marlies voor je reactie. Eenmaal de knop om kun je op veel meer dingen consuminderen. Een tijdschrift als “Genoeg” lijkt me daarbij heel inspirerend

Laat een reactie achter

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis mijn e-book met 5 tips voor een slow fashion mindset

Queen of Vintage

sandra@queenofvintage.nl

KvK 80393519

BTW id NL003441324B63

Klantenservice
Volg mij op

© 2019 - 2021 Queen of Vintage | Algemene Voorwaarden | Cookieverklaring